Emme omista kesämökkiä, emmekä sellaista kaipaakaan. Meidän mökkinämme toimii asuntovaunu, malli Dethleffs Camper 720SK. Tässä vähän teknistä dataa vaunusta:

Leveys: 250 cm Pituus: 909 cm Kokonaismassa: 2 000 kg Oma massa: 1 670 kg Makuupaikat: 7 Vuosimalli: 2008

Eli mikään ihan pieni tämä ei ole, vaan kaksiakselinen "hiihtokeskusvaunu", jollaisia yleensä parkkeerataan kausipaikoille caravan-alueille. Meillä ei kuitenkaan ole kausipaikkaa, vaan vaunu on ihan aktiivisesti käytössä ja ajossa. Talvet seisoo parkissa, kun ei ole talvirenkaita eikä vielä toistaiseksi ole tullut hirveätä hinkua talvella lähteä vaunuilemaan. Vaunussa on kyllä sekä lattialämmitys (sähköllä) että Alden nestekeskuslämmitys (kaasu- ja sähkötoiminen). Ja enimmäkseen nämä jopa toimivat. Eli lämpöä kyllä riittäisi talvellakin!

Tässä muutamia kuvia meidän vaunusta:

vaunu1.jpg

Vaunu näyttää siis tältä. Takaosassa "olohuone" ja keittonurkkaus, keskellä kerrosvuode sekä pieni pöytä penkkeineen (meillä tosin muutettu asentoon "sänky" eli toimii sohvana josta katsellaan telkkaria ja missä otetaan päiväunia), etuosassa iso parivuode sekä WC/suihku. Paremmin auennee virallisen Dethleffsin pohjakuvan kautta:

vaunu2.jpg

Vaunu on ihan loistava! Hotellihuone on koko ajan mukana, kun keskellä korpea takapenkiltä kuuluu "nälkäjanopisssakakkahätäkylmäjakuuma". Ei muuta kuin vaunu parkkiin lähimmälle bussipysäkille tai levähdysalueelle, ja huolto pelaa! Olemme aivan myytyjä tämän härvelin edessä. Tilaa vaunussa on ruhtinaallisesti, kokki mahtuu touhuamaan hyvin vaikka lapset ramppaisivat ees taas hakemassa lelujaan kerrossänkyjen alla olevasta säilytystilasta ja sitten ulos, sisään, ulos, sisään... Vessa on meillä kovassa käytössä aina reissuissa, suihku ei niinkään. Tässä mallissa on hyvää, kun vessassa on ikkuna jonka kautta suihkun saa ulos -> sadesäällä kuraiset lapset voi pestä ulkona ennen kuin päästää niitä sisään.

vaunu3.jpg

Leirintäalueella on helppoa, kun vaunu on parkissa ja auto silti edelleen käytettävissä kauppakeikkoihin tai muihin reissuihin. Olemme reissanneet myös asuntoautolla, jossa on puolensa, mutta jos halusi lähteä vaikka kaupassa käymään, piti leiri aina purkaa. Meille siis sopii paremmin vaunu. Olemme reissuissa myös puskaparkeissa, joten meillä vaunussa paitsi nukutaan ja käytetään vessaa, myös kokataan, tiskataan ja vietetään aikaa.

Ja niin ihana kuin tämä vaunumme onkin, on siinä muutama miinus:

- Raikasvesisäiliö on aivan liian pieni (40l). Meillä on aina mukana erillinen kanisteri juomavedelle, joten vaunun säiliöstä otetaan vain pesuvesi. Mutta käsin tiskatessa vesi hupenee vauhdilla! Enimmäkseen veden säästämiseksi otankin tiskiveden tuosta juomavesikanisterista, lämmitän hellalla kattilassa ja käytän vaunun vettä vain huuhteluun.

- Jääkaappi. Se on sitten surkea! Miten voikin noin isossa vaunussa olla noin pieni jääkaappi?!?! Tämän kanssa on kuitenkin elettävä, vaunuun ei saa suurempaa jääkaappia, pohdittu on yhdessä ja yksin luottokorjaamon miesten kanssa. Meillä ongelma on toistaiseksi ratkaistu mukana raahattavalla autojääkaapilla (31l Dometic). Tämä on siinä mielessä hankalaa, että irtonainen jääkaappi painaa täytenä kuin synti, matkojen ajan sen pitää olla autossa ja leiriytymisen aikana se on pihalla. Miksikö? No koska se ei mahdu vaunun ovesta sisään... Ikkunasta kyllä, mutta sille ei oikein ole tuossa meidän pienessä ja sievässä vaunussa paikkaa. Asuntoautossa sen sai näppärästi pöydän alle ja siellä se möllötti aina, vaunussa vastaavaa tilaa ei ole.

- Keittiössä voisi olla apteekkarinkaappi, mutta näin vanhassa mallissa sitä ei vielä ole ollut tarjollakaan. Kun kaapista haluaa jauhopussin, pitää ensin mättää muut tavarat edestä pois.

- Ulko-ovi on kaksiosainen. Tällä asialla on merkitystä silloin, kun halutaan pitää ovea auki mutta hyttysverkkoa kiinni. Ja koska ovi on kaksiosainen, käytännössä homma toimii näin: oven yläosa avataan, ja katonrajasta vedetään puoleenväliin ulottuva hyttysverkko. Kun halutaan mennä ulos, ensin nostetaan verkko ylös, sitten avataan ovi, suljetaan ovi ja vedetään verkko uudelleen alas. Ärsyttävää aikuisille, mahdotonta lapsille. Ne kun eivät yletä siihen verkkoon kun se on yläasennossa, ja päästävät verkon irti ala-asennosta jolloin se lävähtää liian lujaa koteloonsa ja uhkaa hajota. Ja ketkäs siitä ovesta eniten kulkevat ees taas? No ne lapset... Uusi hyttysovi maksaisi 500€, joten ehkä yritämme ratkaista oviongelman jollain muulla tavalla.

- Ongelmista pienin, lattia on hemmetin ruma ja värimaailma muutenkin minun makuuni ankea. Siksi meillä on aina matot paikoillaan, ja reissussa imuri mukana, koska matot roskaantuvat nopeasti. Ja se hieno tunne, kun vastapestyt matot levitetään lattioille ennen reissua, ja ensimmäisenä iltana kuopus kaataa jugurtit matolle... Tänä vuonna pesin matot vasta kun tultiin reissusta kotiin.

Asioita, joista en vaunussa luopuisi:

- Kaasu-uuni. Meillä kokataan aina ja paljon, myös reissussa syödään pääosin itsetehtyjä ruokia. Minä myös leivon, joten uuni on aivan ehdoton! Oli jopa yksi kriteeri kun aikanaan etsittiin ostettavaa vaunua.

- Iso sänky. Kylmimpinä öinä vanhempien sängyssä on ruuhkaa, joten on huippua kun se on 160cm leveä! Sinne mahtuu koko perhe kerralla, vielä toistaiseksi.

- Mahtavat sisätilat. Pienempi vaunu olisi helpompi käsitellä, mutta siinä ei ole ison vaunun tiloja. 

Mitä haluaisin seuraavalta vaunulta? Itseasiassa, useita vuosia messuja ja näyttelyitä kiertäneenä totean, että meillä on hemmetin hyvä vaunu. Joiltakin ominaisuuksiltaan jopa parempi kuin uudemmat vaunut. Jos tuon jääkaapin voisi vaihtaa suurempaan, niin tuo vaunu olisi meillä ikuisesti! Tai ainakin siihen asti, kun lapset matkustavat mukana ja nukkuvat kerrossängyissä. Eli itseasiassa, en ole valmis vaihtamaan käytettynä ostamaamme vaunua uudempaan vain värimaailman ja joidenkin teknisten vempeleiden (kaasun ulosotto, ulkopistoke mm.) vuoksi. Tänäkin vuonna suuntaamme Lahden Caravan-messuille, mutta kauppoja siellä ei tule syntymään. Meidän vaunu paras vaunu.