Rovaniemellä viihdyttiin muutama päivä, ja tekemista riitti vaikka kelit eivät meitä suosineet. Oli kylmää ja sateista. Tästä syystä mm. kävimme SantaParkissa, vaikka etukäteen emme pitäneet kohdetta oikein kivana (arvio alla). Minä olin käynyt siellä ennenkin.

Rovaniemiellä ihmettelin taas niitä vaunun lämpöjä, miksei nouse mielestäni kunnolla. Lämmintä siis kyllä oli, mutta ei mielestäni "oikein", vaan jotenkin kosteaa. Ja eikun tutkimaan Aldea, mikä hätänä... Ensin tarkastin sulakkeet ja virrat, ja kaikki toimi. Seuraavana vuorossa glykolisäiliö ja tadaa! Sielläpä se vika luurasi! Nesteet vähissä. Eikun suunta lähimpään liikkeeseen mistä sai glykolia ja opettelemaan järjestelmän nesteentäyttöä (ei ole aiemmin ollut tarvetta tehdä itse). Ja kumma juttu tapahtui. Kun oli systeemissä glykolia, niin johan alkoi lämmityskin toimia paremmin. Kummallisia nuo tekniset härpäkkeet, jos niillä on joku häikkä, niin eivät tahdo toimia... 

Reissun jälkeen kotona ihmeteltiin vielä lisää tätä nestevajausta, koska vaunu oli ollut juuri edellisellä viikolla ennen reissua huollossa, ja säiliön piti olla täynnä. Selvisi sitten, että Aldessa on tyyppivika, yksi tiiviste vuotaa. Isännän kanssa etsittiin netistä lämminvesivaraajan räjäytyskuva, sitten yhdessä huoltoliikkeen kanssa suunniteltiin ja ideoitiin korjaus, koska Alden ohjeiden mukaan olisi pitänyt ostaa kokonaan uusi pannu (2.000€...) pelkän tiivisteen vaihdon sijaan (0€, koska tiiviste löytyi miehen työpaikalta). Onneksi on näitä pellepelottomia, jotka sitten leikkivät leikkaa-liimaa-askartele-leikkiä meidän lämminvesivaraajan, uusien tiivisteiden sekä massojen kanssa, ja nyt on Alde3010 taas kuin uusi.

ARVIOINNIT (otsikoista suorat linkit kohteiden kotisivuille):

Rovaniemi

- Kallis, paljon nähtävää ja koettavaa, kansainvälinen, kiva. Tykkäsimme!

SantaPark

- Tiesimme jo etukäteen, että tämä ei ole hyvä kohde. Mutta meitä eivät säät suosineet (kylmää, sateista), joten piti keksiä joku sisällä tapahtuva aktiviteetti. SantaParkin luolaan siis mars mars! Hienointa oli ehkä Napapiirin alitus ja jääveistokset, jotka tosin eivät lapsia kiinnostaneet. Leikkipaikka oli surkea. Joulupukki puhui suomea murtaen, tontuista osa ei puhunut suomea ollenkaan. Lapset saivat koristella omat joulupiparit, mutta piparit maksoivat erikseen (muistaakseni 4€/kpl). Muutenkin oli aika rahastuksen makua. Pääsylipun hinnalla ei mielestämme saanut mitään, ja minun mielestäni paikka oli mennyt vielä entisestäänkin alaspäin. Tonttujen akrobatiaesityksen jopa lapset jaksoivat katsoa, se oli hyvä! SantaPark on selvästi suunnattu turisteille, ei suomalaisille. Luola itsessään on hieno, mutta tekemistä siellä on toooodella vähän. En suosittele lapsiperheille, paitsi vastaavassa tilanteessa, että halutaan viettää aikaa sisätiloissa. Leikkipaikka surkea, tilaa olisi kyllä ollut rakentaa hienompikin. Liukumäestä lapset tykkäsivät. Mutta ei pelkällä AngryBirdsillä voi myydä ihan mitä tahansa... Liput koko perheeltä 89€, mutta samassa paketissa myös pääsylippu Ranuan eläinpuistoon (yhdessä ostettuina tulivat halvemmiksi).

AngryBirds-puisto

- Loistava kohde lasten kanssa! Iso, ilmainen leikkipuisto jossa paljon tekemistä. Kävimme monta kertaa ja lapset puhuvat tästä vieläkin. Suosittelen!

angry-birds-acitivity-park-in-rovaniemi-

Kuva: http://www.visitrovaniemi.fi/fi/kayntikohde/angry-birds-leikkipuisto/

Joulupukin pajakylä

- Kiva kohde, jossa paljon matkamuistoja, Napapiiri, Joulupukin postitoimisto, poroja ja tietysti Joulupukki. Hieman hämmennystä lapsissa aiheuttivat kaksi eri pukkia kahdessa eri rakennuksessa, joten vanhempien piti keksiä sitten meriselityksiä "joulupukkia avustavasta suurtontusta". Meni vielä läpi... Pajakylä on kiva kohde, ja maksuton. Porojen silittelystä piti maksaa erikseen 5€/hlö, mutta se kannatti. Porot olivat kilttejä ja uteliaita, ja meidän vierailumme aikaan aitauksessa oli yksi vasakin mitä sai hellitellä ja ruokkia. Tähän aikaan kesästä laiduntavat porot viihtyivät vielä metsissä, joten niitä ei näkynyt teillä yhtä eksynyttä lukuunottamatta, kuten itse olen lapsuuteni Lapissa tottunut poroja näkemään.

Slide

Kuva: http://www.santaclausvillage.info/fi/

Ounasvaaran kesäkelkkarata

- Vierailumme aikaan kesän ensimmäistä päivää avoinna oleva Ounasvaaran kesäkelkkarata on must! Kelkkoihin mahtuu kaksi, joten tänne voi mennä ihan pientenkin lasten kanssa. Ylös mentiin hiihtohissillä, ja ystävällinen henkilökunta auttoi lapset kyytiin ja jopa hidasti hissiä turvallisen nousun ja poistumisen varmistamiseksi. Ostimme aluksi vain kolme lippua koska emme tienneet miten lapset radasta innostuisivat (tai me itse), mutta päädyimme ostamaan lippuja vielä lisääkin ja lapsethan olisivat laskeneet rataa vaikka koko päivän. Lippujen hinta riippuu laskujen määrästä, useampi lasku=halvempi hinta. Tämä oli ihan huippupaikka ja maisemat olivat komeat. Suosittelen!

Summer-bobsleigh-at-Ounasvaara-by-Santas

Kuva: http://www.visitrovaniemi.fi/fi/kayntikohde/ounasvaaran-kesakelkkarata-ja-nakoalahissi/

Ounaskoski Camping

- Hyvällä paikalla, kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva leirintäalue. Siisti, hyvin hoidettu ja kansainvälinen. Pidimme erityisen paljon siitä, että vastaanotosta meille annettiin numeroitu paikka johon ajettiin suoraan. Ei tarvinnut seikkailla ympäri aluetta hyvää paikkaa etsimässä. Leikkipaikka alueella oli mitätön, mutta joen toisella puolella oleva AB-puisto korvasi tämän puutteen. Uimapaikkaa ei ollut, mutta hyvä sauna. Vastaanotosta sai ostaa mm. jäätelöä. Pojat harjoittelivat pyöräilyä ympäri alueen asfaltoituja teitä. Alueena kesän kallein, henkilömaksu 16€/aikuiset, 8€/ lapset, aluemaksu 14€ ja sähkö 6,50€/vrk. Eli meiltä neljältä yhteensä 68,50€/vrk.